Historia? - To już przeszłość

Dyskusje na temat spraw bieżących

Historia? - To już przeszłość

Postprzez Kamil_Krysiak » Sob Sty 16, 2010 5:18 pm

Środowisko edukacyjne krytykuje planowane przez MEN zmniejszenie ilości godzin lekcyjnych z historii i WOS w szkołach ponadgimnazjalnych. - Nie można wychowywać technokraty bez szacunku dla dziejów i tradycji. To jest element tożsamości narodowej. Jak teraz odpuścimy, to młodzież też sobie odpuści - mówi prof. Zygmunt Woźniczka, historyk z Uniwersytetu Śląskiego.

Resort edukacji chce, by od 2012 roku zmienić podejście do nauczania historii i zamierza zwolnić przyszłych asów matematyki i informatyki z zakuwania dat w szkole ponadgimnazjalnej. W świetle planowanych zmian, nauczyciele będą musieli dokształcać się. Nie wiadomo jeszcze, czy będą musieli wrócić na studia, pewne jest jednak, że powstaną nowe przedmioty, do których prowadzenia będą musieli być przygotowani.

Zdaniem nauczycieli, takie zmiany nie będą korzystne dla przyszłych uczniów. - Zamiast o pacyfikacji kopalni Wujek będziemy opowiadać uczniom o antykoncepcji i przemianach obyczajowych w latach sześćdziesiątych XX w. w zachodniej Europie. To skandaliczna reforma - uważa Krystian Kazimierczuk, nauczyciel historii z Akademickiego Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Chorzowie.

MEN bagatelizuje protesty. - Edukacja jest jak bezwładny okręt, na którym znajduje się 6 mln uczniów, 12 mln rodziców i 600 tys. nauczycieli. Zawsze ktoś będzie niezadowolony - oznajmia Grzegorz Żurawski, rzecznik Ministerstwa Edukacji.
Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
Kamil_Krysiak
Rzecznik Praw Ucznia i Rodzica

Dołączenie: Sob Paź 31, 2009 6:37 pm
Miejscowość: Płock

Re: Historia? - To już przeszłość

Postprzez Aleksander Bujarowicz » Sob Sty 16, 2010 5:38 pm

Dobrze, że nasz system edukacji próbuje się reformować...
Szkoda, że tak nieudolnie...
Aleksander Bujarowicz

Dołączenie: Czw Lis 05, 2009 7:49 pm
Miejscowość: Katowice

Postprzez Kamil_Krysiak » Sob Sty 16, 2010 8:19 pm

Dlatego teraz tęsknimy za Giertychem... Pomysły miał dobre, tyle tylko, że niektóre (tak jak mundurki) były wprowadzone typowo ,,po Polsku"... No i dlatego kicha... W MEN nie potrzeba liberałów.
Awatar użytkownika
Kamil_Krysiak

Dołączenie: Sob Paź 31, 2009 6:37 pm
Miejscowość: Płock

Postprzez Oro » Nie Sty 17, 2010 12:42 pm

co za skandal.. a humanistów zwolnią z nauki matematyki w LO ?
Ja będąc na rozszerzeniu bio-chem uważam iż ma za mało przedmiotów rozszerzonych a za dużo przedmiotów które do dalszej edukacji nie są mi potrzebne.

może najlepiej by uczeń sam zaczął układać sobie plan w szkołach ponadgimnazjalnych tka jak to jest na niektórych uczelniach :marzy:

Najwyższa pora na reformy.. ale też na tyle stonowane by wszystkie przedmioty były racjonalne uczone... a nie takie jak historia jeszcze zabierane...
Oro

Dołączenie: Pon Gru 07, 2009 6:03 pm

Postprzez Nina Rutkowska » Śro Sty 20, 2010 1:20 pm

Szczerze? Jestem w takim mat-fize i wnerwia mnie kucie 50 dat na każdy prawdzian z historii. Szczególnie takich, które mnie średnio obchodzą, np. w którym roku zmarł Ludwik XIV (przykład z ostatniego sprawdzianu). Historia Polski- owszem, szczególnie ta z XIX i XX wieku. Ale po co mi znać historię ojny domowej w Anglii?
Nina Rutkowska

Dołączenie: Śro Wrz 30, 2009 7:23 pm

Postprzez JanSzczerbik » Śro Sty 20, 2010 3:32 pm

Tak samo po co Ci znać budowę komórki roślinnej albo stwierdzać co poeta miał na myśli.
Nauczyciele tłumaczą to "żebyś nie był/a idiotką..."

Całe to szkolnictwo a przynajmniej większość o kant dupy rozbić. Programy przeładowane.
Pozdrawiam.

Regulamin forum: viewtopic.php?f=36&t=87
Awatar użytkownika
JanSzczerbik

Dołączenie: Wto Sie 04, 2009 5:14 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez MateuszNesterok » Śro Sty 20, 2010 11:14 pm

Nom też mnie zastanawia po jaką cholerę uczę się wzorów fizycznych, czy właściwości kwasu H2SO4, jeśli z natury jestem humanistą i nie mam zamiaru mieć z tym w przyszłości żadnego związku... Nauczenie w Polsce można sobie w d**ę wsadzić. I ŻADEN rząd z tym NIC nie zrobił.
Fiat iustitia, pereat mundus.

Członek Amnesty International Polska
Członek ANIMALS Towarzystwa Pomocy Zwierzętom
Członek Stowarzyszenia Młodzi Demokraci
Wolontariusz Międzynarodowego Ruchu na Rzecz Zwierząt Viva!

Nasz profil na NK: http://www.nasza-klasa.pl/profile/29982943/
Awatar użytkownika
MateuszNesterok

Dołączenie: Wto Paź 27, 2009 3:48 pm
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez Adrian Malicki » Czw Sty 21, 2010 8:38 am

W Liceach Ogólnokształcących nie powinni nic zmieniać, w Technikach to co innego. Ale uczeń uczący się w Ogólniaku powinien posiadać wiedzę ogólną z każdej dziedziny. Tak zasługiwał na wpisanie sobie wykształcenie średnie ogólne czy maturalne...
Ja nie chce aby w naszym kraju zaczęto obniżać poziom edukacji zrównując się z innymi krajami. Może to element wielkiej teorii spiskowej ale: Głupimi łatwiej się rządzi :)
Adrian Malicki

Dołączenie: Czw Gru 03, 2009 5:05 pm
Miejscowość: Września

Postprzez Oro » Czw Sty 21, 2010 9:28 am

też nie widze sensu usuwania żadnego przedmiotu... a jedynie bardziej racjonalne nauczanie przedmiotów.

wł, kwasu przydadzą ci sie bo nigdy nie wiadomo kiedy możesz miec styczność, biologia natomiast ci sie przyda do ogólnej wiedzy o człowieku. Byś wiedział np co zrobić kiedy sobie rękę złamiesz, czy też czym jest dur brzuszny :P a polski jest ci potrzebny do logicznego rozumowania...
Oro

Dołączenie: Pon Gru 07, 2009 6:03 pm

Postprzez MIAsto Kalafiorów » Czw Sty 21, 2010 1:42 pm

Oro napisał(a):może najlepiej by uczeń sam zaczął układać sobie plan w szkołach ponadgimnazjalnych tka jak to jest na niektórych uczelniach :marzy:

O tak. Też o tym marzę. Heh.

Adrian Malicki napisał(a):uczeń uczący się w Ogólniaku powinien posiadać wiedzę ogólną z każdej dziedziny.

Uważam, że przedmioty w LO powinny być prowadzone bardziej ogólnie. Chodzi mi o to, że na profilach bez rozszerzonej historii zamiast wykuwania dat powinniśmy uczyć się o wydarzeniach (najlepiej ułożonych chronologicznie) w ciągu przyczynowo-skutkowym. Jeśli mój profil nie obejmuje chemii, to po co mi znać jakieś dziwaczne równania reakcji, których tak czy siak nie rozumiem? Na chemii mogłabym posiąść wiedzę teoretyczną (a nawet praktyczną) w zakresie produkcji różnych rzeczy, np. pasztetu czy masła, albo samochodu. Moim zdaniem to mi się w życiu bardziej przyda w razie jakiejś trudnej sytuacji, a także ewentualnej przyszłej pracy niż wzory. I tak można wymieniać dalej z innymi przedmiotami szkolnymi. Szkoda, że na coś takiego nie ma najmniejszych szans.

Uważam, że powinien powstać dodatkowy przedmiot o historii polski - ale bez zbędnego patriotyzmu (szowinizmu?). Jednocześnie należało by nauczać bardziej ogólnikowo historii powszechnej na profilach bez rozszerzonej historii (chodzi mi tu przede wszystkim o kucie dat, bo to jest bez sensu). I wtedy wszystko byłoby w porządku, bo godziny historii powszechnej w tych klasach można by było z czystym sumieniem zmniejszyć.

W takim systemie jaki teraz funkcjonuje jestem zdecydowanie przeciwna zmniejszaniu ilości godzin historii.

A na WOSie powinni się bardziej skupić nauczyciele klas humanistycznych, bo to, co teraz jest to istna komedia (przynajmniej w mojej szkole).
Kto rano wstaje, ten od miecza ginie!
Awatar użytkownika
MIAsto Kalafiorów

Dołączenie: Wto Gru 15, 2009 6:56 pm

Następna

Powróć do Dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Tonery