Krzyże w szkołach

Dyskusje na temat spraw bieżących

Krzyże w szkołach

Postprzez Kamil_Krysiak » Czw Gru 31, 2009 1:03 pm

Witam!
Od jakiegoś czasu głośno jest na temat wieszania krzyży w szkołach. Myślę, iż warto poruszyć ten temat w naszym serwisie.

Krótka historia ,,afery krzyżowej"
Walka o ,,wpychanie" danej religii do szkół to odwieczny problem na całym świecie. W samej Polsce już od dawna pojawiały się głosy c.d. pozbywania się religii ze szkół.
Na ogół znaczna większość nie przejmowała się tą sprawą. Zawrzało dopiero wtedy, gdy na świat wypłynęła informacja:
Orzeczenie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w związku ze skargą obywatelki Włoch stanowi, że obecność krzyży w szkołach publicznych narusza zasadę rozdziału Kościoła i Państwa.

Ale kto tak na prawdę walczy o ten ,,realny" rozdział kościoła od polityki?

http://www.youtube.com/watch?v=V1IL1sr0b10

Co wy sądzicie o powstałym zamieszaniu?
Awatar użytkownika
Kamil_Krysiak
Rzecznik Praw Ucznia i Rodzica

Dołączenie: Sob Paź 31, 2009 6:37 pm
Miejscowość: Płock

Re: Krzyże w szkołach

Postprzez Opoka » Pią Sty 01, 2010 9:34 pm

Jedynym idealnym wyjściem byłoby przeprowadzenie referendów w szkołach w sprawie wyprowadzenia krzyża ze szkół. Nie może być tak by w tak ważnej kwestii decydował za nas ETPC.
Awatar użytkownika
Opoka

Dołączenie: Nie Wrz 27, 2009 10:29 pm

Postprzez Oro » Sob Sty 02, 2010 2:45 am

Ważna nie ważna trybunał podjął słuszną decyzje... jeśli ktoś jest katolikiem niech nosi sobie krzyż na szyi jeśli jest mu to potrzebne, a nie katolicy skazują innowierców na przymusowe oglądanie tego krzyża z każdym wejściem do sali
Oro

Dołączenie: Pon Gru 07, 2009 6:03 pm

Postprzez Opoka » Sob Sty 02, 2010 9:16 am

Jestem tylko ciekaw jak się do tego wyroku ustosunkują Rosja i Turcja. Bo moim zdaniem wyrok powinien mówić o wszystkich symbolach religijnych. Podlasie - jest regionem wielokulturowym. W Białymstoku w wielu szkołach obok krzyża wisi ikona. Szwajcaria stała się ostatnio na arenie międznarodowej krajem bardzo nietolerancyjnym, zakazała budowy kolejnych minaretów. Włosi też ignorują wyrok ETPC. W Turcji mimo tego, że prawo akceptuje chrześcijan zdarzają się ataki na chrześcijan. W wielu innych krajach islamskich dochodzi do kilku-kilkunastu aktów przemocy miesięcznie. Francuzi zaś walczą z burkami islamskimi... pod przykrywką walki o prawa kobiet. Tylko, że gwałcą w ten sposób prawo do wolności relgijnej. Skoro tradycja każe nosić burkę kobiecie.... to tak ma być i koniec kropka. Dla tego póki sytuacja się nie ustabilizuje, nie grajmy tak wielce tolerancyjnego kraju... bo możemy się obudzić z ręką w nocniku.

Wracając do Szwajcarii, w bodajże 1980 roku odbyło się tam referendum dotyczące rozdziału kościoła od państwa. Większością głosów odrzucono tą ideę.

Jadąc go kraju gdzie dominuję islam, nie mam prawa domagać się tego by w szkole/urzędzie zdjęto symbole islamu. Gdy znajdą przy mnie bibilię mogę zostać ukamieniowany.
Jadąc do kraju gdzie większość stanowią buddyści nie wyskoczę z krzyżem... itd.

Trzeba też pamiętać o usuniąciu krzyży z flag, sprzed przejazdów kolejowych(krzyż św.Andrzeja), zmieniłbym też logo Czerwonego Krzyża, bo narusza ono wolność poglądów innowierców.
Awatar użytkownika
Opoka

Postprzez Opoka » Sob Sty 02, 2010 9:23 am

Ważne jest to, że ETPC nie nakazuje zdjęcia krzyży. Mówi tylko o tym, że nie ma przymusu wieszania krzyży. Dla tego, też nie powinniśmy czym prędzej ściągać krzyży. Zapytajmy ludzi czy tego chcą. Nie możemy być drugim ZSRR gdzie wszystko jest narzucane odgórnie.

A co do innowierców, to większość osób które znam, a są innego wyznania akceptuje krzyż - jako symbol tradycji polskiej.

Mnie deprymuje zaś... Hallowen i Hanuka, obchodzone często w szkołach polskich. Chyba pobiegnę poskarżyć się do ETPC.

Nie zgadzam się też, by narzucano mi światopogląd, że homoseksualizm jest dobry.

Większość niestety walczy... o "pseudo" wolność religijną. Goniąc za tym... co mówi się w mediach. Media wałkują, to wałkują. Często wszystko przekręcając.
Awatar użytkownika
Opoka

Postprzez Oro » Sob Sty 02, 2010 7:33 pm

Jarosław Sokół napisał(a):Jestem tylko ciekaw jak się do tego wyroku ustosunkują Rosja i Turcja. Bo moim zdaniem wyrok powinien mówić o wszystkich symbolach religijnych. Podlasie - jest regionem wielokulturowym. W Białymstoku w wielu szkołach obok krzyża wisi ikona. Szwajcaria stała się ostatnio na arenie międznarodowej krajem bardzo nietolerancyjnym, zakazała budowy kolejnych minaretów. Włosi też ignorują wyrok ETPC. W Turcji mimo tego, że prawo akceptuje chrześcijan zdarzają się ataki na chrześcijan. W wielu innych krajach islamskich dochodzi do kilku-kilkunastu aktów przemocy miesięcznie. Francuzi zaś walczą z burkami islamskimi... pod przykrywką walki o prawa kobiet. Tylko, że gwałcą w ten sposób prawo do wolności relgijnej. Skoro tradycja każe nosić burkę kobiecie.... to tak ma być i koniec kropka. Dla tego póki sytuacja się nie ustabilizuje, nie grajmy tak wielce tolerancyjnego kraju... bo możemy się obudzić z ręką w nocniku.

Wracając do Szwajcarii, w bodajże 1980 roku odbyło się tam referendum dotyczące rozdziału kościoła od państwa. Większością głosów odrzucono tą ideę.

Jadąc go kraju gdzie dominuję islam, nie mam prawa domagać się tego by w szkole/urzędzie zdjęto symbole islamu. Gdy znajdą przy mnie bibilię mogę zostać ukamieniowany.
Jadąc do kraju gdzie większość stanowią buddyści nie wyskoczę z krzyżem... itd.

Trzeba też pamiętać o usuniąciu krzyży z flag, sprzed przejazdów kolejowych(krzyż św.Andrzeja), zmieniłbym też logo Czerwonego Krzyża, bo narusza ono wolność poglądów innowierców.

przepraszam co ma stosunek Rosji do trybunału sprawiedliwości skoro nie należy Rosja do Uni ?

To, że ataki na chrześcijan w Turcji występują też jakoś powiązane jest z wieszaniem krzyży ?

Co z tego, że szwajcara zakazuje budowy minaretów ? może nie pasują architektonicznie do planów miast

? No pewnie, że tak.. skoro religia nakazuje noszenie chust nie rozumiem czemu państwo ma z tym walczyć, ale czy u nas kościół nakazuje wieszanie krzyży w miejscach publicznych ?

coś co jest znakiem drogowym nie ma sensu by było usuwane jak krzyż św. andrzeja... a jeśli nie jesteś uświadomiony w krajach muzułmańskich nie ma czerwonego krzyża a jest czerwony półksiężyc... a jeśli nadal kogoś to rusza.. nie musi przyjmować pomocy tych organizacji.

Jak widzisz.. twój wywód nie miał nic wspólnego z krzyżem w szkole... Nie mam nic przeciwko krzyża w miejscach publicznych... jeśli wokół tego krzyża będą znajdować się i inne symbole religijne, nie dopuszczając do sytuacji w której to KK ma przywileje a inne religie są marginalizowane.

Jarosław Sokół napisał(a):Ważne jest to, że ETPC nie nakazuje zdjęcia krzyży. Mówi tylko o tym, że nie ma przymusu wieszania krzyży. Dla tego, też nie powinniśmy czym prędzej ściągać krzyży. Zapytajmy ludzi czy tego chcą. Nie możemy być drugim ZSRR gdzie wszystko jest narzucane odgórnie.

A co do innowierców, to większość osób które znam, a są innego wyznania akceptuje krzyż - jako symbol tradycji polskiej.

Mnie deprymuje zaś... Hallowen i Hanuka, obchodzone często w szkołach polskich. Chyba pobiegnę poskarżyć się do ETPC.

Nie zgadzam się też, by narzucano mi światopogląd, że homoseksualizm jest dobry.

Większość niestety walczy... o "pseudo" wolność religijną. Goniąc za tym... co mówi się w mediach. Media wałkują, to wałkują. Często wszystko przekręcając.

A nie zapominaj, że nakaz oglądania przez nie katolików krzyży też jest odgórnym nakazem dla własnego widzimisia Katolików

Symbol tradycji polskiej ? emm jako niby co ? chyba symbol szerzącej się tradycji katolickiej obecnej w polskiej historii.. nie wiem co te dwie rzeczy mają ze sobą wspólnego

Jeśli jest hanuka i wigilia to nie masz o co się bić, a hallowen jest teraz typowo komercyjna impreza mnie mając nic wspólnego z religią... Zresztą.. ktoś cie przymusza do chodzenia na tego typu imprezy ?

a nie zgadzaj się z homoseksualizmem chociaż też nie wiem co to ma wspólnego z krzyżem, co i tak nie zmienia to nic, że homoseksualizm nie jest niczym więcej niż po prostu orientacją więc nie wiem co ty w tym złego dostrzegasz.

i jaką pseudo wolność ... o czym teraz ty mówisz ? ta wolność chyba jest i ma być prawdziwa a nie jakaś pseudo :lol:
Oro

Postprzez Mateusz Orliński » Sob Sty 02, 2010 8:22 pm

Oro napisał(a):
przepraszam co ma stosunek Rosji do trybunału sprawiedliwości skoro nie należy Rosja do Uni ?

ETPC zajmuję się ochroną praw człowieka w całej Europie, a część Rosji należy do Europy...
Mateusz Orliński

Dołączenie: Wto Paź 06, 2009 3:34 pm
Miejscowość: Katowice

Postprzez Oro » Sob Sty 02, 2010 10:45 pm

hmm fakt... złe założenia... ale cóż.. nie prawda tez jest, że zajmuje się sprawami całej europy.. a państwami które ratyfikowały Europejska konwencje praw człowieka ... no w zasadzie na jedno wychodzi by tylko Białoruś takowej nie podpisała i nie należy do Rady Europy...
Oro

Postprzez MateuszNesterok » Nie Sty 03, 2010 1:51 am

Nom, a Polsce za niezastosowanie się do tego grozi wyjazd z Rady Europy ;)
Fiat iustitia, pereat mundus.

Członek Amnesty International Polska
Członek ANIMALS Towarzystwa Pomocy Zwierzętom
Członek Stowarzyszenia Młodzi Demokraci
Wolontariusz Międzynarodowego Ruchu na Rzecz Zwierząt Viva!

Nasz profil na NK: http://www.nasza-klasa.pl/profile/29982943/
Awatar użytkownika
MateuszNesterok

Dołączenie: Wto Paź 27, 2009 3:48 pm
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez sylwia1970 » Nie Sty 03, 2010 9:49 am

Zastosowanie się do czego? Grozi wyjazd z rady europy? A czy inne państwa się do tego zastosują? Dlaczego mielibyśmy być kopciuchem europy? Wątpię by Rosja czy Turcja zastosowały się do takiego wyroku.
sylwia1970

Dołączenie: Nie Wrz 27, 2009 7:48 pm
Miejscowość: Chicago/Jeńki/Białystok

Następna

Powróć do Dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Tonery