Jarosław Sokół napisał(a):Jestem tylko ciekaw jak się do tego wyroku ustosunkują Rosja i Turcja. Bo moim zdaniem wyrok powinien mówić o wszystkich symbolach religijnych. Podlasie - jest regionem wielokulturowym. W Białymstoku w wielu szkołach obok krzyża wisi ikona. Szwajcaria stała się ostatnio na arenie międznarodowej krajem bardzo nietolerancyjnym, zakazała budowy kolejnych minaretów. Włosi też ignorują wyrok ETPC. W Turcji mimo tego, że prawo akceptuje chrześcijan zdarzają się ataki na chrześcijan. W wielu innych krajach islamskich dochodzi do kilku-kilkunastu aktów przemocy miesięcznie. Francuzi zaś walczą z burkami islamskimi... pod przykrywką walki o prawa kobiet. Tylko, że gwałcą w ten sposób prawo do wolności relgijnej. Skoro tradycja każe nosić burkę kobiecie.... to tak ma być i koniec kropka. Dla tego póki sytuacja się nie ustabilizuje, nie grajmy tak wielce tolerancyjnego kraju... bo możemy się obudzić z ręką w nocniku.
Wracając do Szwajcarii, w bodajże 1980 roku odbyło się tam referendum dotyczące rozdziału kościoła od państwa. Większością głosów odrzucono tą ideę.
Jadąc go kraju gdzie dominuję islam, nie mam prawa domagać się tego by w szkole/urzędzie zdjęto symbole islamu. Gdy znajdą przy mnie bibilię mogę zostać ukamieniowany.
Jadąc do kraju gdzie większość stanowią buddyści nie wyskoczę z krzyżem... itd.
Trzeba też pamiętać o usuniąciu krzyży z flag, sprzed przejazdów kolejowych(krzyż św.Andrzeja), zmieniłbym też logo Czerwonego Krzyża, bo narusza ono wolność poglądów innowierców.
przepraszam co ma stosunek Rosji do trybunału sprawiedliwości skoro nie należy Rosja do Uni ?
To, że ataki na chrześcijan w Turcji występują też jakoś powiązane jest z wieszaniem krzyży ?
Co z tego, że szwajcara zakazuje budowy minaretów ? może nie pasują architektonicznie do planów miast
? No pewnie, że tak.. skoro religia nakazuje noszenie chust nie rozumiem czemu państwo ma z tym walczyć, ale czy u nas kościół nakazuje wieszanie krzyży w miejscach publicznych ?
coś co jest znakiem drogowym nie ma sensu by było usuwane jak krzyż św. andrzeja... a jeśli nie jesteś uświadomiony w krajach muzułmańskich nie ma czerwonego krzyża a jest czerwony półksiężyc... a jeśli nadal kogoś to rusza.. nie musi przyjmować pomocy tych organizacji.
Jak widzisz.. twój wywód nie miał nic wspólnego z krzyżem w szkole... Nie mam nic przeciwko krzyża w miejscach publicznych... jeśli wokół tego krzyża będą znajdować się i inne symbole religijne, nie dopuszczając do sytuacji w której to KK ma przywileje a inne religie są marginalizowane.
Jarosław Sokół napisał(a):Ważne jest to, że ETPC nie nakazuje zdjęcia krzyży. Mówi tylko o tym, że nie ma przymusu wieszania krzyży. Dla tego, też nie powinniśmy czym prędzej ściągać krzyży. Zapytajmy ludzi czy tego chcą. Nie możemy być drugim ZSRR gdzie wszystko jest narzucane odgórnie.
A co do innowierców, to większość osób które znam, a są innego wyznania akceptuje krzyż - jako symbol tradycji polskiej.
Mnie deprymuje zaś... Hallowen i Hanuka, obchodzone często w szkołach polskich. Chyba pobiegnę poskarżyć się do ETPC.
Nie zgadzam się też, by narzucano mi światopogląd, że homoseksualizm jest dobry.
Większość niestety walczy... o "pseudo" wolność religijną. Goniąc za tym... co mówi się w mediach. Media wałkują, to wałkują. Często wszystko przekręcając.
A nie zapominaj, że nakaz oglądania przez nie katolików krzyży też jest odgórnym nakazem dla własnego widzimisia Katolików
Symbol tradycji polskiej ? emm jako niby co ? chyba symbol szerzącej się tradycji katolickiej obecnej w polskiej historii.. nie wiem co te dwie rzeczy mają ze sobą wspólnego
Jeśli jest hanuka i wigilia to nie masz o co się bić, a hallowen jest teraz typowo komercyjna impreza mnie mając nic wspólnego z religią... Zresztą.. ktoś cie przymusza do chodzenia na tego typu imprezy ?
a nie zgadzaj się z homoseksualizmem chociaż też nie wiem co to ma wspólnego z krzyżem, co i tak nie zmienia to nic, że homoseksualizm nie jest niczym więcej niż po prostu orientacją więc nie wiem co ty w tym złego dostrzegasz.
i jaką pseudo wolność ... o czym teraz ty mówisz ? ta wolność chyba jest i ma być prawdziwa a nie jakaś pseudo